Pokuty v zahraničí a mobil v ruce při řízení: V těchto zemích vás vyjdou nejdráž

Češi prý patří v zahraničí k nejtrestanějším řidičům. A nejde jen o překročenou rychlost. Například mobil v ruce při řízení vás cestou na dovolenou může stát majlant.

 

 

Zaparkovali jste v zahraničí na zakázaném místě a teď se obáváte pokuty? Nebo jste našli lístek za stěračem a nevíte, co s ním? Nebojte se, nejste sami! Nabízíme tipy, jak se s takovou situací vypořádat. Poradíme vám, i jaké vám kde hrozí pokuty.

 

Plaťte raději hned

 V případě, že vás policie zastaví a pokutu s vámi vyřeší na místě, je to nejjednodušší varianta. Pokutu zaplatíte v hotovosti nebo kartou a máte po starostech.

Pokud ale najdete lístek za stěračem, neznamená to, že musíte hned panikařit. Podle doporučení Ministerstva zahraničních věcí byste pokutu měli zaplatit ještě v zemi přestupku, protože to je obvykle nejlevnější varianta.

Na lístku by měly být uvedeny všechny potřebné údaje pro platbu pokuty, včetně bankovního spojení. Pokud tyto údaje chybí, je nutné se obrátit na zahraniční úřad uvedený na lístku a požádat o jejich doplnění.

 

Neignorujte výzvy k zaplacení

Ignorování výzev k zaplacení pokuty se vám ve finále vymstí. V takovém případě vám pokuta může přijít domů i s navýšením o náklady na vymáhání a v krajním případě vám hrozí i trest odnětí svobody.

 

 

Možnost obrany

V případě, že s pokutou nesouhlasíte, máte možnost se proti ní bránit. Postup je popsán v poučení na lístku s pokutou. Můžete se bránit sami nebo s pomocí advokáta.

 

Srovnání pokut

Výše pokut se v jednotlivých zemích liší. Pro srovnání jsme uvedli několik příkladů sankcí za běžné přestupky v České republice, na Slovensku, v Německu a Polsku. I tak v důsledku mohou být částky za přestupky odlišné v závislosti na konkrétní situaci a kurzu.

 

 

Doporučení

Ministerstvo dopravy i Ministerstvo zahraničních věcí důrazně doporučují neignorovat pokuty z ciziny a uhradit je co nejdříve. V opačném případě se vám to může vymstít jak finančně, tak i právně.

 



Připravila: Petra Sauerová