10 největších kybernetických útoků ve světě sportu

Kyberzločinci si ve světě sportu vydobyli své místo, ačkoliv je nikdo nezval. Toto je 10 případů, kdy jim sportovní organizace a kluby museli čelit.

 

 

Sportovní svět je plný emocí, rivalita se snoubí s duchem fair play a snahou o vítězství. A zatímco se na hřišti bojuje o trofeje a medaile, v zákulisí se odehrává jiný boj – boj o kybernetickou bezpečnost.

Které kyber útoky ve světě sportu byly zásadní?

 

 

10 terčů kyberútoků

  1. Phishing v Premier League: V roce 2016 se útočníci vydávali za výkonného ředitele jednoho z klubů a pokusili se podvodně odcizit 1 milion liber v rámci jednání o přestupu hráče.
  2. Ransomware v Manchesteru United: V roce 2020 ochromil Manchester United ransomware, za jehož dešifrování požadovali zločinci výkupné. Klub se s útokem vypořádal bez zaplacení.
  3. Olympijský malware: V roce 2018 narušil olympijské hry v Pchjongčchangu malware Olympic Destroyer, který způsobil chaos a škody na IT infrastruktuře. Kromě toho poukázal na digitální zranitelnost globálních sportovních událostí.
  4. Škodlivý kód proti dopingu: V roce 2016 došlo k úniku dat z WADA (Světové antidopingové agentury), čímž se odhalily lékařské informace řady světových sportovců a jejich tzv. terapeutické výjimky.
  5. Koš plný dat: V roce 2023 unikly z NBA jména a e-mailové adresy fanoušků kvůli úniku dat u externího poskytovatele služeb.
  6. Problémy v Houstonu: V roce 2021 uniklo z Houston Rockets více než 500 GB citlivých dat, včetně smluv hráčů a finančních údajů, po útoku ransomwarem Babuk.
  7. Před ransomwarem není úniku: V roce 2023 uniklo po útoku ransomwarem NoEscape z ASVEL (francouzský basketbalový tým) 32 GB citlivých dat, včetně informací o hráčích z pasů, dokladů totožnosti, smluv a dalších právních dokumentů.
  8. Incident v Real Sociedad: Fotbalový klub Real Sociedad se stal terčem kybernetického útoku v roce 2023, kdy na hřišti zrovna předváděl výborné výkony a měl slibné výsledky. Tehdy byly ohroženy servery s citlivými údaji předplatitelů a akcionářů.
  9. Boca na mušce: V roce 2022 byl napaden oficiální YouTube kanál Boca Juniors a zneužit k propagaci kryptoměnového podvodu.
  10. Vlastní gól: V roce 2023 unikly z Královské nizozemské fotbalové asociace důvěrné údaje zaměstnanců a členů po útoku ransomwarem LockBit.

Sportovní kluby spravující nemalé peníze jsou pro kyberútočníky zkrátka více než atraktivní. Přesto sportovní scam prostě není fér.

 


Připravila: Petra Sauerová