Microsoft přetváří budoucnost počítačů s revoluční integrací AI

Vizionářským cílem Microsoft  je revoluce v umělé inteligenci, tzv. inteligentní revoluce. Prostřednictvím té chce dosáhnout vyšší produktivity a kreativity uživatelů na celém světě. Jak to udělá?

 

 

Éra inteligentní revoluce skýtá počítání distribuováné mezi cloudové služby a lokální zařízení. Tím se minimalizují problémy s výkonem i latencí, a zároveň dojde ke zvýšení soukromí uživatelů. Sdělení přišlo od Satya Nadella, CEO společnosti Microsoft, v nedávném projevu.

 

Revoluční Copilot+PC

Společnost Microsoft představila novou kategorii "Copilot+PC", která představuje novou generaci Windows PC speciálně navržených pro maximální využití distribuované umělé inteligence (AI).

Tyto systémy splňují náročné požadavky na hardware, včetně Neural Processing Unit (NPU) s výkonem alespoň 40 trilionů operací za sekundu (TOPS), 16 GB RAM a 256 GB úložného prostoru. Podle Satya Nadella, generálního ředitele Microsoftu, nový hardware a přepracovaný operační systém Windows 11 umožní zcela nové aplikace a zážitky, které dříve nebyly možné.

 

 

Inovace a výkon

Podle Youssefa Mehdiho, vedoucího Windows a zařízení v Microsoftu, bude Copilot+PC nejrychlejší Windows PC, jaké byly kdy vyrobeny. Kombinace CPU (Central Processing Unit), GPU (Graphic Processing Unit) a NPU zaručuje, že nové počítače budou o 58 procent rychlejší než nejmodernější MacBook Air. Vylepšený Copilot, AI asistent firmy Microsoft, navíc uživatelům umožní jednodušší a přirozenější interakci, což zahrnuje hlasové ovládání nebo gesta.

 

Nadcházející produkty a rozšíření

Copilot bude integrován do mnoha částí systému Windows 11, včetně Nastavení, Průzkumníka souborů a systémových oznámení, aby uživatelům pomáhal s každodenními úkoly. Nadcházející aktualizace přinese i nejnovější model GPT-4 od OpenAI, což rozšíří možnosti komunikace v textu, řeči a zpracování obrazu.

První zařízení kategorie Copilot+PC zahrnují nové modely Surface s vylepšeným hardwarem a možností OLED displejů. Výrobci jako Samsung, ASUS, Lenovo a další také představili notebooky Copilot+PC. Všechna tato zařízení budou využívat nově upravený Windows 11 pro platformy ARM, což zvýší jejich efektivitu a sníží náklady.

 Příchod "AI éry" s integrovanou umělou inteligencí do operačního systému a hardwaru počítačů, jak ji nazývá Microsoft, přinese revoluční změny. Můžete se těšit nejen na nárůst výkonu, ale i na zcela nové, intuitivnější způsoby práce s digitálním obsahem.

 

 

Připravila: Petra Sauerová