Konec blokátorů reklam na YouTube, Google mění pravidla hry

Google přichází o příjmy ze shlédnutých reklam kvůli blokátorům reklam. Reklamy se nyní mohou stát přímou součástí samotných videí, které AdBlocky už nerozeznají.

 

 

Uživatelé YouTube, kteří používají AdBlock by si měli dát pozor. Google testuje novou metodu, jak blokátory reklam obejít a donutit uživatele platformy reklamy sledovat. V tuto chvíli už provádí prvotní testování integrovaných reklam přímo do videa.

Nová technika Googlu představuje pro AdBlocky na YouTube velkou výzvu. Reklamy přímo vkládané do videa jsou dynamické, mění se jejich délka i umístění, a tak je obtížné je přeskočit nebo filtrovat. Rozšíření jako SponsorBlock, která běžně dokáží sponzorské segmenty rozpoznat a blokovat, na tyto reklamy nefungují.

 

 

Pro uživatele YouTube, kteří blokátory reklam používají, to může znamenat hořký návrat k rušivým reklamám. Pokud se tato strategie ukáže být efektivní, Google ji pravděpodobně zavede v širším měřítku.

Ještě je brzy říci, zda se AdBlocky na YouTube stanou proti této strategii zcela bezmocnými. Je možné, že jejich vývojáři najdou způsoby, jak obejít i integrované reklamy. Nicméně prozatím se zdá, že Google má v boji proti blokování reklam navrch.

 

 

Připravila: Petra Sauerová